Binauraal horen

Evenwichtig horen

Onze hersenen zijn ingesteld op het horen met twee oren, ook binauraal horen genoemd. Wanneer zij slechts informatie ontvangen van één oor wordt horen moeilijk en vermoeiend. Dit heeft verschillende redenen:

Beter spraakverstaan

Bij binauraal horen is het eenvoudiger om gesprekken van elkaar te onderscheiden en om omgevingsgeluiden weg te filteren.
Zodoende kan u zich op het gewenste gesprek focussen, ook in rumoerige omstandigheden.

Lokalisatie

Binauraal horen verbetert het richtinghoren. Dit houdt in dat we makkelijk kunnen aangeven vanwaar geluiden komen.
Zo wisselen de sprekers in een groepsgesprek elkaar snel af maar kan u desondanks toch makkelijk de spreker lokaliseren. Dit maakt het minder vermoeiend om een dergelijk gesprek te volgen. Ook in het verkeer is het erg belangrijk om goed te kunnen inschatten vanwaar geluiden precies komen en de afstand te kunnen inschatten.

 

Meer luistercomfort

Doordat men met beide oren luistert, krijgen de hersenen dubbel zoveel geluidsenergie te verwerken. Dit heeft als grote voordeel dat het volume minder luid hoeft te zijn.
Dit is zowel voor u als uw omgeving prettiger. Bovendien wordt luisteren als aangenamer omschreven maar ook de klankkwaliteit is superieur.

 

Brainhearing

Wanneer de auditieve zenuwen en de hersenen geprikkeld worden, blijven ze getraind in het herkennen van spraakklanken.
Zenuwcellen die niet meer gestimuleerd worden, sterven langzaamaan af. Dit heeft als gevolg dat spraakklanken minder goed herkend worden en gesprekken dus minder goed verstaan worden. Dit proces wordt ook wel auditieve deprivatie genoemd. Dit is een onomkeerbaar proces dat best voorkomen wordt!
Als beide oren auditief gestimuleerd blijven, wordt deze achteruitgang sterk vertraagd.

 

Binauraal horen is beter horen

Voor een optimaal resultaat is het belangrijk om beroep te doen op beide oren.
In uitdagende situaties ervaart u meer comfort, meer rendement en spraakverstaan. De hedendaagse hoortoestellen maken gebruik van deze binaurale werking door informatie met elkaar uit te wisselen. Op die manier bieden ze bovenop de natuurlijke binaurale werking nog bijkomend voordeel en comfort.

Relevante pagina’s

Beengeleiding | Proefperiode | Vergoedingen

 

Weet u hoe goed u hoort?

 

Hoorcentrum Doudelet