Slechthorendheid

Soorten gehoorverlies

Medici onderscheiden twee belangrijke vormen van hoorverlies: geleidingsverlies en perceptief verlies.

Geleidingsverlies

Geleidingsverlies ontstaat wanneer een probleem in het buiten- of middenoor het doorgeven van geluid belemmert.
Voorbeelden zijn een grote prop oorsmeer, infecties of zwellingen in het buitenoor of een perforatie van het trommelvlies.
Deze voorbeelden verstoren allemaal de overdracht van geluid. Maar geleidingsverlies kan ook het gevolg zijn van een aandoening aan de gehoorbeentjes zoals bij otosclerose of luxaties, of de beweeglijkheid ervan zoals bij een middenooronsteking het geval is.
Dit type hoorverlies kan vaak verholpen of verbeterd worden door een medische ingreep. Lukt dat niet, dan kunnen hoortoestellen of een beengeleidingsbril vaak wel de oplossing bieden.

Perceptief verlies

Perceptief verlies is de term waarmee problemen in het binnenoor beschreven worden, zowel in de cochlea als in de gehoorzenuw of hogere gehoorbanen.
Er zijn vele oorzaken die tot perceptief gehoorverlies kunnen leiden, maar de meest voorkomende is een achteruitgang van de haarcellen in de cochlea als gevolg van veroudering en/of langdurige blootstelling aan hard geluid. 90% van alle gehoorverliezen behoort tot de perceptieve vorm van hoorverlies.
Een medische ingreep is zelden mogelijk maar gelukkig kunnen hoortoestellen wel helpen.

Wanneer het gehoor beschadigd raakt, beginnen meestal de hoge frequenties (bv. vogelzang) als eerste te verdwijnen. Naarmate het hoorverlies groter wordt, tast het ook de geluiden aan die nodig zijn om spraak te verstaan. Zachte hoogfrequente medeklinkers worden niet langer waargenomen, waardoor het moeilijk wordt om betrouwbaar spraakklanken van elkaar te onderscheiden. Dit is precies de reden waarom u vaak moeilijkheden ondervindt bij het verstaan van een gesprek.

Gratis hoorscreening

Gezien een hoorverlies zich vaak heel langzaam manifesteert, is het raadzaam om op regelmatige basis uw oren te laten screenen.
Uit onderzoek is namelijk gebleken dat hoe sneller er ingegrepen wordt, hoe beter de uiteindelijke resultaten zijn.
Maak dus snel een geheel vrijblijvende afspraak en laat uw oren gratis testen!

Relevante pagina’s

 Symptomen | Hoortest

 

Weet u hoe goed u hoort?

 

Hoorcentrum Doudelet